Dagslys kan give et godt tilskud til opvarmningen af din bolig. Først og fremmest kræver det, at du tænker den passive solvarme ind i boligens energiregnskab, når du bygger om eller til. At udnytte dagslys som opvarmning i boligen er både godt for din pengepung og for miljøet. Læs videre og bliv klogere på den passive solvarme.  

Ønsker du at renovere din bolig? Hos SparVinduer finder du et stort udvalg af energivinduer og døre, som kan sikre den optimale udnyttelse af dagslys og solvarme i din bolig.

Dagslys som opvarmning

Dagslyset bidrager helt naturligt til opvarmningen i en bolig. Udnytter man solens stråler til at varme bygninger op, kaldes det passiv solvarme eller bygningsintegreret solvarme. Og denne form for opvarmning er langtfra ny. Alle bygninger med vinduer opvarmes delvist af passiv solvarme. Hvilket er positivt, da passiv solvarme fungerer i hele husets levetid og er en bæredygtig form for opvarmning, da solen hverken kræver strøm eller vedligeholdelse. 

Passiv solvarme og energi

Det er interessant at dykke ned i, hvor meget energi den passive solvarme kan give. 

Ved at tænke over, hvordan du indretter dig, når du eksempelvis renoverer eller bygger om, kan du spare på både varmen og udgifter til el.  Prøv at lave en energiberegning her.

Gode råd

I mange tilfælde kan solens energi i høj grad udnyttes. Her er en liste over ting, du kan være opmærksom på, når du bygger hus: 

  • Vinduesglas: Vælg vinduesglas som isolerer godt. Her kan det være en fordel at 

vælge energiglas, så der ikke opstår kuldenedfald, hvis du har store vinduespartier. 

  • Placér de fleste af boligens vinduer i en sydvendte facade eller øst/vest.
  • Varmen skal kunne opsamles af de indvendige mure. Benyt derfor tunge materialer, da de holder bedst på varmen. 
  • Sørg for at den lave vintersol også kan komme ind i huset. 
  • Glastilbygninger er bedst placeret mod øst, vest eller nord. 
  • Sørg for at have solafskærmning for solen om sommeren.