Det er nemt at henkaste lavt selvværd som en karakterbrist eller tage det for en slags generthed. Men lavt selvværd har skadende effekt på lang sigt fra små ting – som ikke at række hånden op i klassen – til mere alvorlige tilstande som angst eller depression.

Det er derfor vigtigt at se efter tegn på lav selvtillid, så du selv kan sætte ind. Nogle af de ting du skal kigge efter er

  • Svært ved at tale i større forsamlinger
  • Undskylder hele tiden – selv for småting
  • Svært ved at træffe beslutninger
  • Negativ selvoplevelse
  • Negativ selvsnak

Hvordan genopbygger du dit selvværd

Det er muligt at opbygge eller genopbygge sit selvværd. Ved at arbejde med dit selvværd får du meget større selvtilfredshed og lykke i dit liv. Det kan du gøre ved hjælp af følgende:

1. Søge professionel hjælp

Det er altid en god idé at tale med en psykolog, der kan identificere og forstå dine problemer med lavt selvværd.

2. Prioriter motion og bevægelse

Selv små træningssessioner med bevægelse som yoga kan booste serotin i din hjerne og få dig til at føle dig roligere, stærkere og mere i kontrol.

3. Sæt sund kost på bordet

Der er en stærk krop-sind forbindelse, så når vi har det fysisk godt, så kan det have en dramatisk effekt på dit selvværd og også hvordan du har det følelsesmæssigt.

Det er naturligvis vigtigt, at du både spiser og dyrker motion på et ”normalt” niveau – det må ikke blive ekstremt og kamme over.

4. Lav en liste over dine mål

Gør det til en vane at lave en liste over dine mål hver dag, uge og måned. Hvad skal du nå som er vigtigt for dig? Prøv at holde dig til dem, så du ikke bliver afsporet af andres behov.

5. Stop op og tænk før du siger ”ja”

Når du bliver spurgt om noget, så tænk over om det er noget du kan og ønsker? Spørg dig selv om du siger ja fordi du virkelig gerne vil eller om det blot er for at en anden så synes om mig eller kan lide mig.

6. Begynd at løfte dig selv op

Skriv søde beskeder til dig selv på post-it notes og sæt dem der, hvor du bruger meget tid; dit hjem, bilen, kontoret etc.

Du kan f.eks. skrive; jeg er smuk, jeg er selvsikker, jeg er succesfuld… Det varer ikke længe før disse udsagn ikke føles fremmed længere – og du vil begynde at føle og tro på det!

7. Start med at meditere

Meditation er god måde at komme i kontakt med sig selv på og til at slappe helt af. Her kan du også få styr på dine tanker.

Disse syv tips kan bringe dig videre. Er det ikke nok, så opsøg professionel hjælp hos en psykolog, der kan bringe dig helt i mål.