Impotens er et problem som mange mænd lider af. Det bliver særligt udbredt i takt med at man bliver ældre, men der kan være mange årsager til impotens. Faktisk mener eksperter, at der både er fysiske og psykiske årsager, og det betyder samtidig, at der er forskellige måder at behandle problemet på.

Fakta om impotens

Impotens betyder kort sagt, at en mand har et problem med at opnå eller bevare rejsning i forbindelse med seksuel aktivitet. Det er også kendt som erektil dysfunktion, og i daglig tale kaldes det ofte for rejsningsproblemer.

For nogle mænd er impotens noget midlertidigt. Det er måske bare startproblemer med en ny partner, som skyldes præstationsangst i sengen og som naturligt forsvinder med tiden. Omvendt kan det også være noget mere permanent, og i så fald er det særligt vigtigt at søge hjælp. Permanente rejsningsproblemer er dog relativt sjældent for mænd under 50 år. Det er et problem, der ofte kommer med alderen.

Rejsning kræver, at blodtilførslen til lokalområdet øges mindst 20 gange i forhold til normalt. Det er hjernen, der sender impulser, eller fysisk stimulering, som gør at det bør ske. Men der kan både være fysiske og psykiske årsager, der forhindrer rejsningen.

Psykologiske årsager

Det siges normalt at psykisk impotens kun dækker over cirka 20% af alle sager med rejsningsproblemer for mænd, men der er tegn på, at det godt kan være mere.

De psykologiske årsager kan blandt være præstationsangst, traumer, pornoafhængighed, stress, depression eller problemer i forholdet. Disse tilfælde kan behandles med terapi, om end processen kan vare et stykke tid. Både psykologer og sexologer kan hjælpe med at behandle psykisk impotens. Især hvis det gælder præstationsangst – i så fald er terapi enormt gavnligt.

Fysiske årsager

Der kan også være en del fysiske årsager til impotens. Sygdomme kan blandt andet give rejsningsproblemer. Det er ganske almindeligt mænd med dårligt blodomløb får rejsningsbesvær, og sukkersyge er ligeledes en ret almindelig grund. En anden faktor er hormonerne, men hormonelle årsager menes kun at være årsag til 3% af alle legemlige grunde til rejsningsproblemer ifølge Apoteket.dk.

Langvarigt alkoholmisbrug eller overdrevet brug af alkohol på en enkelt dag kan også være skyld i impotens. Rygning er ligeledes et livsstilsproblem, da nikotin skaber en sammentrækning af de små blodkar i kroppen.

Måder at behandle rejsningsproblemer

Det er klogt at få identificeret årsagen til impotens, hvis du har bemærket, at du har rejsningsproblemer. En læge kan via uddybende spørgsmål og test af blodtryk og kolesterol stille en diagnose. Herefter er det tid til behandling. Ved fysiske årsager vil det ofte kræve livsstilsændringer eller eventuelt medicinering for at komme problemet til livs.

Hvis der derimod er tale om psykisk impotens, så er terapi ofte vejen frem. Psykologer kan hjælpe, men mange mænd har mere succes med at tale med en sexolog, da de ofte har mere specifik erfaring med at behandle problemet.